Kinek való a digitális festés?

blog1
Annak, aki ki akarja próbálni, és képes időt és pénzt áldozni azért, hogy ne csak két firkálásig érdekelje az új eszköz.
Sokan vannak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak az általános grafikai és festői módszerekhez, és ez természetesen így van rendjén. Egy vászonra festett képnek megvan a maga varázsa, súlya, vastagsága. Egyszeri és megismételhetetlen, értéke eszmei és pénzügyi szempontból is tükrözi az elkészítése közben görnyedéssel, festékes ujjakkal, koszolással, majd takarítással töltött időt. A világon minden embert leültetnék életében legalább egyszer, hogy érezze az alkotás örömét. A festés és a rajzolás is macerás, ez tény. Aki viszont erre tette fel az életét, ez a szakmája, annak már mindennapi rutin. Azonban ahogy ajánlott nyomon követni a legújabb filmeket, zenéket, trendeket, úgy javasolt egy művész embernek is kipróbálnia az alkotás folyamatát különböző módszerekkel. A mai digitális világban illendő belekóstolgatni az újdonságokba, legalább annyira, hogy az ember benyögje „ez szar”. Ha pedig megtetszik az illetőnek, mindenki jól járt.
A döntés azok számára sokkal egyszerűbb, akik rajzolnak, festenek. Mint már említettem, nekik ez szinte kötelező abban az esetben, ha tovább szeretnének lépni a hobbi rajzolásból. Ha művészetből akarnak megélni, nem tehetik meg, hogy nem szereznek be maguknak egy ilyen eszközt. (Illetve néhány szerencsés megteheti, akik vászonra készített festményekből megélnek, de ennek a csoportnak csekély a létszáma. Szerintem.)

A lényeg tehát, digitálisan is bárki megtanulhat rajzolni, aki csak egy kicsi energiát érez magában a dologra. Akinek van annyi pénze, hogy akkor sem fogja hiányát érezni a digitalizáló táblára költött összegnek, ha az nem jön be neki, vegye meg, próbálja ki. Akár hobbiból, kíváncsiságból is.

 

Gyerekek: 15 éves kor alatt én nem ajánlom. Kell egyfajta kézügyesség hozzá, és vigyázni kell a tollra és az érzékeny hegyére. Nem mindegy hogy fogjuk, nem mindegy hova tesszük, milyen erővel nyomjuk. Persze kivételek biztos vannak, de kisiskolás gyereket ne ilyennel akarjon meglepni a szülő.

Hobbi rajzolók: Ebbe a kategóriába kerülnek azok, akik kedvtelésből leülnek az asztalához és odarittyentenek egy akár nagyon is helytálló alkotást, majd azt elteszik, elajándékozzák, összetépik, megeszik stb. Kikapcsolódásként csinálják, és esze águkban sincs biztos munkahelyüket koszos ecsetekre és kötényre cserélni. Ők azt csinálnak, amit akarnak, tétje nincs a dolognak. Ha akarják, próbálják ki a digitalizáló rajztáblákat, jó móka lesz.

Művészetet/rajzolást tanulók: Tervező grafika, építészet, képgrafika, divatszakma, szobrászat (!), és még sorolhatnám a szakokat. Kötelező! Megkönnyíti a munkát, rendszerezhetőbbé teszi azt. Meg kell tanulni papírra is rajzolni, ez alap természetesen. Azzal kell kezdeni és a lehető legtöbbet kihozni a kézügyességünkből. De emellett a tanulmányok alatt tanácsos elsajátítani a digitalizáló rajztáblák használatát is. Nem szabad félni tőle, vagy lenézni, hogy „Óh, ez csak digitálisan tud rajzolni!” meg „Csalt a photoshoppal!”. Aki azt hiszi, könnyebb így rajzolni, azt sajnos ki kell ábrándítsam. Hosszas tanulás kell az eszköz helyes használatának elsajátításához, és ha valaki nem ismeri az emberi anatómiát, a színtant, a geometriát meg a többi körítést, az digitálisan sem fog tudni festeni.

Képzett művész emberek: Ne féljenek kipróbálni újdonságokat! Akinek a fejében és kezében ezernyi ötlet és mű ötlete kering, annak csaknem mindegy milyen eszközzel közli le azt. Ez egy szintlépési lehetőség, egy újabb közeg, ami közvetítheti művészetüket. Ma már mindenki ölében ott a laptop, a szobájában ott a számítógép. Egy gyors festmény előtti digitális vázlat pillanatok alatt összedobható, kitörölhető, variálható. A már elkészült kézzelfogható képeket a számítógépen folytathatják, egészen új dimenzióba helyezve ezzel a végeredményt.

 

wacom-tablet-in-use

 2 hozzászólás a(z) “Kinek való a digitális festés?” bejegyzéshez

  1. Pocsainé Vörös Panni szerint:

    Egyetértek a Művésznővel! Ki kell próbálni és a tapasztalatok alapján lehet véleményt alkotni. Én megtettem és nem bántam meg. Gratulálok az oldalhoz, továbbra is imádom a munkásságod! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.