Milyen digitalizáló táblát válasszunk?

blog2

 

Ha valaki elhatározza, hogy hamarosan beszerez magának egy digitális rajztáblát, nem árt, ha tudja, milyen kínálatból is válogathat. Nem mindegy az sem, mekkora összeget kíván befektetni az eszközébe, vagy hogy tulajdonképpen mire is szeretné azt használni. Már az elején leszögezném, a továbbiakban a Wacom digitalizáló rajztábláit ajánlom. Hallottam már olyat is, hogy valaki évek óta használja a Genius, vagy Trust eszközét, és nincs rá panasza. Én mégis úgy gondolom, nem véletlenül a Wacom a vezető márka.

 

Milyen árkategóriás eszközt válasszunk?

Fiatalok és kezdők nyugodtan választhatnak olcsóbbnak számító táblákat. A minőséget itt is figyelembe kell venni, nem mindenképpen a legolcsóbbat ajánlom, ami a piacon megtalálható. A legtöbben így kezdik, az első táblájuk kisméretű, alap funkciókkal ellátott. Tökéletesen megfelel arra a célra, hogy az ember elsajátítsa az alapokat és eldöntse, akar-e ilyesmivel bíbelődni a jövőben is. Az én tapasztalataim szerint, az, hogy az eszköz olcsóbb, nem a minőségében nyilvánul meg a használat során, hanem a funkciók hiányában. Az olcsóbb táblák kevésbé pontosak, mint drágább, professzionális társaik. A vezérlést segítő gombok száma is kevesebb, a menü pedig jóval primitívebb. Egy kezdő rajzolónak tökéletesen megfelel. Aki nem ismeri a gyorsgombok áldásos lehetőségeit, az nem szenvedi hiányát.

 

Azoknak, akik naponta több órát nyúzni fogják a táblájukat, mindenképpen magasabb árkategóriás terméket javaslok. A már említett plusz funkciók felgyorsítják a munkát, a gyorsgombok variálhatók és személyre szabhatóak egy drágább eszköz esetében. Rajzoláskor a toll pontosabb, az összkép minőségibb lehet, ha a tulajdonos ki tudja használni a professzionális tulajdonságokat. Nem végső soron az olcsóbb kategóriás táblák közt akad olyan is, amelyik felülete nem biztos, hogy évekig bírni fogja a naponta többórás karistolást és kaparászást. ( Az enyém sajnos megkopott, kényelmetlenné vált a toll sercegése.) A mostani Wacom kínálatból a „Pro” szócskával ellátott modelleket sorolnám ebbe a kategóriába. Ezek ára már húzósabb, de pontosságuk és funkcióik azonban szemmel láthatón minőségibb alkotások elkészítéséhez segítik hozzá használójukat.

 

A harmadik kategória már elég combos összeget rángat ki a vásárló zsebéből, de egész más élményt ad hozzá az alkotáshoz. A Cintiq modellek nem is egyszerű rajztáblák, hanem interaktív monitorok. Ez leginkább azokat az eszközöket jelöli, amelyek képernyőjén láthatjuk azt, amit rárajzolunk. Az érzés sokkal hasonlatosabb egy hagyományos, papírra történő alkotáshoz, a digitális technikák fantasztikus lehetőségeinek hozzátoldásával. Nincs az a furcsa zavaró érzés a használata kezdetén, hogy nem a kezünket nézzük rajzolás közben. Ez a sokaknak szokatlan és kényelmetlen dolog egy ilyen monitor esetén nem létezik. Aki teheti, mindenképpen próbáljon ki egy ilyen eszközt. Nem hinném, hogy ezek használata előtt kötelező lenne megtanulni a hagyományos rajzpadok profi kezelését. Az magas ár miatt viszont kevesen engedhetnek meg maguknak egy Cintiq modellt. A leleményes emberiség azonban mindenre talál olcsóbb alternatívát, így tökéletes választás lehet egy Ipad Pro is, amely szintén ezt a képernyőre rajzolást teszi lehetővé.

 

A méret mennyire lényeg?

Méret szempontjából az a legfontosabb, mi esik kézre a használójának. A kényelem és a kihasználhatóság a két fő tényező. Mint már említettem, kezdőknek tökéletes az „S” méret, haladók pedig kísérletezhetnek „M”, vagy „L” méretekkel. Azt viszont megemlíthetem, hogy a méretválasztásnál érdemes figyelembe venni, mekkora képernyőn fogunk dolgozni az eszközünkkel. Egy kisebb monitorhoz vagy laptophoz tökéletesen passzol egy kisebb méretű tábla, azonban egy nagyobb képernyőhöz már ajánlott minimum egy M-es rajztábla. De ez is kizárólagosan kényelmi szempont. Ha a kisméretű táblákon egy aprót mozdul a toll, a hatalmas monitoron pedig máris centiket ugrik a kurzor közben, az zavaró lehet. Viszont ez az előnye lehet a kisebb méretű tábláknak. Míg egy L-es méreten nagyobb kézmozdulatok szükségesek, egy S-es méreten jóval kevesebb erőfeszítésbe telhet ugyanazt a vonalat a vászonra varázsolni.

melyiktabla

 

Megkönnyítheti a választást, hogy a Wacom hivatalos oldalán a termékek kategóriánként vannak beosztva, részletes elemzésekkel és javaslatokkal, kinek mit szántak a gyártók. A www.grasshopper.hu szintén hasznos lehet. Csoportosítva vannak itt is a rajztáblák, segítségként elemzéssel, mit is tud az adott termék.

Az én véleményem csak egy baráti tanács, és a tapasztalatom mondatja velem. Mindenkinek saját feladata, hogy felfedezze azt az eszközt, ami számára a legkényelmesebb. 😉



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.